In 3 stappen meer sfeer in huis, door het maken van een lichtplan

Verlichting: het is meestal niet het eerste waar mensen aan denken als ze bezig gaan met hun interieur. Toch is dit erg belangrijk: het brengt sfeer, je kunt er iets mee uitlichten of een mooi statement mee maken in de ruimte. Daarnaast is licht natuurlijk belangrijk om alle functies in huis te kunnen uitoefenen.

Messing artdeco lamp bij mij thuis: lampenlicht.nl

Een verlichtingsplan

Maar: waar moet je nou allemaal aan denken als je een lichtplan wilt maken?
In dit blog vertel ik hoe je in drie stappen meer sfeer in huis krijgt, door het maken van een verlichtingsplan.

Stap 1: Maak een inventarisatie van je lichtpunten en stopcontacten

Een evenwichtige verdeling van verlichting over de ruimte is belangrijk. Om in één oogopslag te zien of je een fijne verdeling hebt, is het handig om te werken vanuit een plattegrond.

  • Pak de plattegrond van je woning erbij (bijv. van Funda, uitgeprint), of maak zelf een schetsje met je meubels erin.

  • Zet een stip of cirkel op alle plekken waar je verlichting hebt op dit moment. Zet een kruisje waar de stopcontacten zijn.

alle lichtbronnen zijn met een groen stipje aangegeven

  • Zoom als het ware even uit.....Wat zie je? Waar zijn nog lege plekken? Is het evenredig verdeeld over de ruimte? Waar zijn nog donkere ‘gaten’? Of heb je ergens juist heel veel lampen bij elkaar?

Sfeerverlichting bij mij thuis: wandlampen van overschilderbaar gips

Stap 2: Voeg (sfeer)verlichting toe op plekken waar je het nog mist

Zorg ervoor dat je naast functionele verlichting, op meerdere plekken in de kamer sfeerverlichting hebt. Varieer in type lampen, dus kies niet alleen hanglampen, maar ook een tafellamp, staande lamp of een wandlamp. Teken die in op je plattegrond. Variatie in vorm & hoogte maakt het spannend!

Een uitgelicht kunstwerk

Kijk ook naar de elementen in je interieur die je extra aandacht wilt geven: een kunstwerk of item van sentimentele waarde? Licht het uit, door middel van spots bijvoorbeeld.

Kelvin

Zorg ervoor dat de kleurtemperatuur van je lichtbron niet hoger is dan 3000 Kelvin (per lichtbron). 2700 Kelvin is optimaal, dit zorgt voor een fijn warm wit licht.

Stap 3: Controleer of je armatuur dimbaar is

Nu is het tijd om de armaturen te gaan uitzoeken. Het leukste gedeelte! Met de komst van LED heb je echter al gauw te veel licht. De oplossing? Dimmen maar! Meestal geldt: overdaad schaadt. Zoals met spotjes, daar kun je teveel van hebben. Van dimbare lampen zéker niet.

Zorg er daarom dus voor dat je meeste lampen dimbaar zijn. Dit hoeft niet altijd door middel van een wandschakelaar, er zijn ook dimbare of smart lichtbronnen te koop. Want zeg nu zelf: zacht, gedimd licht geeft toch instant meer sfeer?

Bedankt voor het lezen van mijn blog!

Volg mij op mijn social media kanalen voor meer tips én om als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs: klik hier.

Besteed je het maken van een lichtplan liever uit aan een interieurprofessional? Ik help je graag, bekijk hier de diensten die ik aanbied of neem direct contact op.

Vorige
Vorige

Interieurtrends 2023: mijn bezoek aan Maison & Objet Paris

Volgende
Volgende

Een open kast inrichten: styling tips