Rust in je interieur: creëer kloppende systemen. In 5 stappen naar een opgeruimder huis!

foto: interieurontwerp project Kampen

Inmiddels ben ik bij 100+ gezinnen thuis geweest voor interieuradvies. In de meeste gevallen bestaat er naast de wens voor meer sfeer en kleur, de wens voor meer (visuele) rust in huis. Minder rommel, minder ruis.

Maar: hoe bereik je dat? Waar begin je?

Een logische gedachte is: begin met opruimen. Op zich een hele mooie eerste stap. Maar toch zou ik daar een tweede belangrijkste stap aan willen toevoegen: zorg voor kloppende systemen in huis. Met systemen bedoel ik: logische én voldoende plekken voor het opbergen en organiseren van spullen, die passen bij jouw leefritmes.
Als je geen vaste en logische plek hebt voor je spullen, dan blijf je bezig. Dan vult die open kast zich elke dag weer met sleutels, kaartjes en kabels….Dweilen met de kraan open.

Benieuwd hoe je dit anders kunt doen? Lees dan verder.

In 5 stappen naar minder rommel in huis:

  1. Nu je hebt opgeruimd en spullen hebt weggedaan, is je huis een stuk leger. Dat geeft meteen al ruimte in je hoofd voor de eerste stap: systemen bedenken die je gaan helpen om meer rust te krijgen in huis. Het maken van werkende systemen begint met een analyse van de probleemzones. Kijk eens rond: op welke plekken verzamelen zich steeds weer spullen, op wonderbaarlijke wijze? Wat zijn dit voor spullen? Categoriseer de spullen: bijv. Post, schoenen, werkspullen, speelgoed, elektronica etc.

  2. Ga vervolgens de dagritmes van jezelf en van je eventuele huisgenoten bij langs. Bekijk eens goed: heb je eigenlijk een vaste plek voor deze spullen (per categorie)? Dus: is er een plek in huis voor binnengekomen post? Heb je schoenenkasten op de plek waar je je huis binnen komt? Heb je een bewaarbak voor tekeningen van de kinderen?

3. Zorg dat alles een vaste plek heeft, logisch en dichtbij je dagelijkse looproutes. Bewaar zeker 80 procent van al je spullen in een gesloten kast. Er mag geleefd worden, wat rondslingerende spullen heeft ieder huishouden. Maar: zorg dat het meeste achter een deurtje kan. Dan kunnen spullen die je wél graag wilt zien, de show stelen.

4. Denk out of the box over waar je je spullen opbergt. Het maakt niet uit waar de kast voor bedoelt is, als het voor jou maar werkt. Betekent dit speelgoed in de keukenkast of een mandje op het aanrecht voor sleutels en opladers? Maak het werkend en vooral niet te moeilijk. Anders hou je het niet vol.

5. Last but bot least: creëer opruimritmes die bij jou en je eventuele gezinsleden passen. Voor ons is dit bijvoorbeeld elke avond als de kinderen naar boven gaan, ruimt een persoon beneden alles op. De ander is met de kinderen boven, leest een boekje voor etc. Als we klaar zijn met het bedtijdritueel van de kinderen en we komen beneden, dan is het huis lekker leeg en opgeruimd. Meestal dan ;-)

Je hoort het al; een kloppend interieur begint in mijn visie met: eerst nadenken over het praktisch en functioneel gebruik van de ruimtes, daarna pas door naar esthetiek en stijl.

Wil je geholpen worden met meer rust en eenheid in huis? Bekijk hier wat voor pakketten ik aanbied.

Volgende
Volgende

Interieurtrends 2023: mijn bezoek aan Maison & Objet Paris